Followers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, November 5, 2010

pyramid box tutorial




request from my FB friends. ada yang tanya Jaja
beli kotak piramid doorgift majlis pertunangan Jaja kat mana?
d answer is DIY! buat sendiri je. reduce cost dan puas hati.

so kali ni agak rajin untuk tulis tutorial.
jom layan kotak pyramid Jaja yang selekeh itu:

sebelum mula, sila download template ni:

(klik untuk tumbesaran)

bahan-bahan diperlukan:

1) kertas kad saiz A4 (160gsm ke atas)
2) gunting

langkah demi langkah:


1) ambil kertas kad saiz A4 dan print dulu template yang Jaja bagi kat atas nun (optional). template tu Jaja bagi just untuk bagi ada corak kat pyramid box nanti. if nak buat plain je pun boleh. if ada corak sendiri pun lagi ok. Jaja just bagi yang Jaja buat kalau ada yang berminat.


2) ini la rupa lepas print template Jaja bagi tu.


3) bahagikan kertas kepada 2 dan potong.


4) potong lagi 1/2 A4 tadi menjadi segi 4 sama.


5) gunting bentuk 3 segi di keempat-empat bahagian kertas (rujuk gambar)


6) lipatkan bahagian yang Jaja buat garisan hitam.


7) tadaa! dah siap pun pyramid box. untuk hiasan, korang tebuk la lubang di setiap penjuru pyramid dan ikat dengan ribbon. kalau rajin tambah tag supaya pyramid box tu nampak lagi personalized.

selamat mencuba!

10 comments:

  1. pyramid box tu xbyk pn jaja buat.. dalam 100 pc je.. kalau untuk majlis kawen kena fikir 2x gk nk buat... hihiii...

    ReplyDelete
  2. salamm..cantik..dpt idea utk doorgift saye nnti..=)

    ReplyDelete
  3. hihiii good luck for ur DIY cikkin.. tema warna ape nanti?

    ReplyDelete
  4. salam..
    pyramid box yg sgt2 cantik..masa nak gunting segi tiga tu, mcm ne nak agak2 dia?

    ReplyDelete
  5. dear: if jaja, buat template dulu. bru sume sama..

    ReplyDelete
  6. buat templete dulu? maksudnya? ala...x faham la. sorry byk sgt tny..=p

    templete 2 kene download ke?

    ReplyDelete
  7. maksudnya u buat dulu template sendiri kat kertas kad lain, then setiap kali nk gunting, tekap la template tu. baru hasilnya sama :) kalau rajin lukis dulu dengan pensel, then baru gunting. (ini utk kes terlebih rajin,hihi)

    ReplyDelete
  8. huh!!!faham2..thanks for the sharing...

    ReplyDelete
  9. salam pkenalan gaun putih..

    suka lah DIY nie... blh save budget

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...