Followers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, February 6, 2011

DIY tudung outdoor

DIY-ing again.

kali ni tengah gigih menjahit tudung untuk outdoor photoshoot Jaja. Jaja buat outdoor tepi pantai. Villa Danialla, Kandis, Bachok. cantik! boleh check website ini untuk mereka yang berminat. pantai ni memang femus di kalangan photographer especially kelantanese. dekat je dengan rumah Jaja. lebih kurang 15 minit.

oppst out of topic lak! sori!

cerita pasal my tudung. Jaja inspired dengan tudung isteri Lan Pet Pet masa majlis akad nikah Ayu Raudhah. jatuh cinta pandang pertama. boleh! tudung Ayu Raudhah tak payah cerita la kan. mau setahun nak DIY. blacklist siap-siap.





Jaja cadang nak pakai tudung macam ni dengan gaun Jaja nanti. then pakai inner turtleneck. 4 hari 4 malam fikir nak buat camane. mau tercabut jugak butang keyboard ni dek mencari di google. akhirnya idea sendiri datang. no online tutorial. benci!

Jaja bagi tutorial kat sini kerana encik google kali ni agak kedekut dengan Jaja.
jom DIY tudung isteri Lan Pet Pet :)

*  *  *  *  *

rempah ratus yang diperlukan:

1) kain chiffon silk / chiffon 1 meter
1 meter ni boleh labuh sehingga ke pinggang Jaja. depends la nak labuh lagi tambah la berapa meter yang korang suka. macam isteri Lan pakai tu agak labuh sebenarnya. sampai ke pinggang jugak. kain chiffon silk kalau korang kaya-raya boleh la beli. cantik buat tudung. tak silap harga RM50++ semeter. Jaja selaku pengantin bajet mesti la cari yang murah. Jaja beli chiffon murah RM5 je semeter. biasa chiffon yang Jaja beli ni orang buat lining baju kurung.

2) kain lace untuk patch pada tudung
yang ni pun mesti bajet. Jaja beli yang murah je kat Nagoya. tak silap harga RM16 after less. murah menggigil! kalau kat Jakel or Gulatis mau fingsan jugak tengok harga kan?
3) alat menjahit
(ye la takkan nak tampal dengan gam kot. ader?)

cara memasak tudung Jaja:

1) potong kain chiffon silk / chiffon murah menjadi bentuk D. kalau tak confident sila buat template dengan kertas surat khabar dulu ye. cara yang sama untuk buat veil.

2) sila hantar kedai untuk jahit tepi. yang ni memang tak boleh DIY ok.

3) potong bunga pada kain lace. Jaja gunting kaki kain lace + bunga kaki kain. lepas tu tampal + jahit bunga lace lagi bagi nampak sarat.


4) step terakhir, jahit la kain lace yang sarat tu di sepanjang bahagian lurus kain chiffon tadi.

5) extra. nak lagi cantik  sila beli manik border dan jahit di sekeliling bahagian berbentuk U kat kain chiffon. boleh cari kat kedai manik ye.

*  *  *  *  *

maaf tutorial ni kurang gambar. tak paham boleh tanya ye?
cikgu tak marah :)


23 comments:

  1. Ya Allah, cik jaja~ semua awak DIY! KAGUMs ok! tp kena thank u. I da pening2 mana nak cari lace murah. lupa plk ada Nagoya. terima kasih, cikgu ;)

    ReplyDelete
  2. anis : my pleasure.. nagoya murah je lace tapi ssh nk cari yg cantik. kena pandai selongkar ok :)

    ReplyDelete
  3. cantik lah tudung dia. amy pun suka gak tudung type camtuh. nak diy sendiri mcm tak dek talent. hehehe..

    ReplyDelete
  4. amy ; suka sgt ngan tudung dia.. time google pn tgk tudung dia yg laen mashaAllah cantik!

    ReplyDelete
  5. kalo nak beli kat mana ek tudung mcm ni ada jual?slalu nampak dlm gamba

    ReplyDelete
  6. lisa : if nk beli Jaja penah tanya kat kkcollection (search kt fb).. harge +- RM200, depend material ape yg u nk customized.. aritu Jaja tanye yang french lace + miyuki diamond :)

    ReplyDelete
  7. jaja..nak tanya..step yg ke 3 tu yg ni :

    lepas tu tampal + jahit bunga lace lagi bagi nampak sarat.

    maksudnya cmana ek?

    ReplyDelete
  8. i beli lace kat jakel, 1/2 meter rm52! ugh! tak tahu pula nagoya pn ada. stress!

    ReplyDelete
  9. oh nak tanya, lepas potong D,pastu, tudung tu nak jahit skali or biarkan terbuka n just pn je belakang dia?

    ReplyDelete
  10. My coder is trying tο convinсe mе
    to movе to .nеt fгοm PНP.
    I havе аlwaуs ԁiѕliked the iԁеа because
    of the expеnѕes. But hе's tryiong none the less. I've been using Movable-type on numегous websiteѕ for about a yeаr аnd am woггiеd
    about ѕωitching to аnother рlatfoгm.

    Ӏ haνe heaгd very gоod thіngs abοut blοgengine.

    nеt. Ӏs theгe a way I can tranѕfer all mу wordρress posts into it?
    Any kind оf helρ would be really аppreciated!



    Also νiѕit mу blog post natural breast enlargement pills

    ReplyDelete
  11. Wrіte moгe, thаts all I hаve to say.
    Lіterally, it seems аs though you relied on the videо to make yоur poіnt.
    You ԁеfinitеly κnow ωhat
    youгe talking about, why ωaste your intelligеncе on just posting vіdeos to уour site
    when yοu could bе gіving uѕ something informative to read?



    Fеel free to visit my website :: fast way to lose belly fat

    ReplyDelete
  12. Hοla! Ι've been reading your weblog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Lubbock Texas! Just wanted to mention keep up the fantastic job!

    Look at my web-site; How to get bigger boobs naturally

    ReplyDelete
  13. actually bnyk jee tutorial nie kat internet. and ayat pun lebih kurang sama jee. copy and paste ke.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...