Followers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, January 5, 2011

bow ribbon tutorial

ok malam agak terlebih rajin. sebenarnya terlebih malas nak sedia ABM mengajar esok! tension sampai boleh tulis blog panjang-panjang. hish! kali ni bow ribbon tutorial. khas untuk orang yang tak reti ikat ribbon santek-santek macam Jaja. tangan keras dan tak berseni katanya. 

jom layan. 

sediakan alat dulu. salotape. gunting. ribbon different color & length.
Jaja guna satin ribbon warna turqouise & dark brown sempena warna sticker Jaja.

bahan-bahan yang diperlukan
1st of all, amek ribbon yang panjang dan silangkan macam Jaja buat ni ha.


lepas tu, amek satu hujung ribbon dan masukkan dalam gelung ribbon yang sama.
rujuk gambar. jangan di fikirkan sangat ayat Jaja yang celaru tu!


kemudian tarik je hujung ribbon tadi. 

 

ok siap untuk bahagian bawah bow ribbon.


amek ribbon yang satu lagi. kali ni potong agak pendek.


jadikan ribbon yang pendek tu bentuk gelung dan lekatkan dengan salotape.


ini rupa selepas dah jadi gelung.


amek gelung tadi dan tekan di bahagian tengah. 
bahagian yang di salotape di bahagian bawah.


kemudian, masukkan dalam simpulan ribbon yang panjang tadi. 


selit cantik-cantik dulu bagi center gelung brown tu. 


last sekali, tarik je ribbon yang panjang tu supaya gelung brown kt tengah tu kemas & tak bergerak-gerak. 


ok siap! nah deco untuk scroll invitation box.


gigih la sangat Jaja nak buat 600 bow ribbon ni ye?
jawapannya tidak!

Jaja cuma buat untuk VIP sahaja.
kerana perasaan sayang pada jari-jari Jaja yang dah tak lentik ni.
opst!

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...